شهر کرمان یکی از مهجورترین شهرهای دیدنی و تاریخی کشور است که متأسفانه آن طور که باید و شاید موردتوجه قرار نگرفته است. این در حالی است که بناهایی از دورههای مختلف تاریخی در این شهر قرار دارد. از قلعه دختر که یادگار دوران مادها است گرفته تا بناهای جدیدتری مثل باغ شاهزاده، کتابخانه ملی و موزه مردمشناسی زرتشتیان که در دوران قاجار، پهلوی و پس از انقلاب ساخته شدهاند، همه از بناهایی هستند که فهرست میراث فرهنگی کرمان را غنی کردهاند.
ارگ بم کرمان
ارگ بم شهری باستانی و مجموعه ای بزرگ از ساختمان های بلند و محصور است که در نزدیکی شهر بم در استان کرمان قرار دارد. دو بخش حکومتی و رعیت نشین در این شهر وجود دارد که هر یک دارای بناها و کارکرد خاص خود هستند.
ارگ بم در واقع یک دژ یا قلعه بزرگ است که ارگ، بلندترین قسمت آن محسوب می شود و در قلب دژ قرار دارد. ظاهر با ابهت ارگ باعث شده کل بنای دژ، با نام ارگ بم خوانده شود. این ارگ در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته و تا سال ۱۸۵۰ پس از میلاد نیز پر رونق بوده است؛ اما به طور قطع مشخص نیست چرا مردم آن را ترک کرده اند.
تا تاریخ ۵ دی ۱۳۸۲ عنوان بزرگترین سازه خشتی جهان از آن ارگ بم بود؛ اما در این تاریخ بر اثر زلزله شدیدی که شهر بم و حومه اش را تحت تاثیر قرار داد، فرو ریخت و هنوز بازسازی آن ادامه دارد.
مجموعه گنجعلی خان
مجموعه گنجعلی خان یکی از جذابترین جاهای دیدنی کرمان است و فضای داخلی آن شامل میدان، بازار، ضرابخانه و آبانبار میشود. این مجموعه تاریخی در زمان شاهعباس صفوی و به دستور گنجعلی خان، حاکم کرمان، در مساحت ۱۱ هزار مترمربع ساخته شد. میدان مجموعه گنجعلی خان یکی از زیباترین میدانهای کرمان است که از ۳ طرف به بازار راه دارد و از یک طرف به سرای گنجعلی خان محدود میشود. مسجد مجموعه، حمامی تاریخی که این روزها به موزه مردمشناسی تبدیل شده، کاروانسرا و مدرسه گنجعلی خان نیز از دیگر قسمتهای مهم این مجموعه تاریخی هستند.
حمام وکیل
گرچه قدمت ساخت حمام وکیل شیراز به حدود ۲۶۰ سال پیش باز میگردد، اما در ساخت آن از هوشمندانهترین اصول معماری استفاده کردند. دالان بنا از سردر تا محل اتصال حمام به بیرون، شیبدار ساخته شده است. فلسفه ساخت این مسیر شیبدار که تا رختکن ادامه دارد، این است که هوای گرم از حمام خارج نشود و دمای بدن هنگام خروج از آنجا تنظیم شود. علاوه بر این، استفاده از سنگ در کف نیز از خروج گرما به بیرون جلوگیری میکرد.
باغ فتحآباد
باغ فتح آباد یا عمارت بیگلربیگی، باغی مربوط به دوره قاجار و از جاهای دیدنی کرمان است که در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این باغ زمانی رونق زیادی داشت؛ بهطوری که سبک ساخت آن الگوی ساخت مجموعه جهانی باغ شاهزاده ماهان شد.
در حال حاضر باغ فتح آباد مرمت شده و مسیرهای پردرخت، حوض بزرگ، نورپردازی زیبای شب، امکانات متعددی همچون رستوران و چایخانه، این اثر تاریخی را انتخاب بسیاری از گردشگران کرده است.
باغ شازده ماهان
از تار و پودهای کویر، فرش رنگارنگی به بزرگی بهشت بافتیم. آن هم نه هر بهشتی، بهشتی که در کنار بسیاری از بناهای تاریخی ایرانی اسلامی، ما را با تاریخمان آشنا و به طبیعتمان نزدیک میکند. باغ شاهزاده ماهان جزئی از جاده ابریشم بوده است. از جایی که باغ شازده، حوضهایی به ژرفای دریا، درختان و فوارههایی به اندازه فلک و معماریای هنردست هنرمندان ایرانی دارد، مرا بینهایت ذوقمرگ میکند.
باغ شازده ماهان
بازار مسگری کرمان از جمله جاهای دیدنی کرمان در چارسوی دوازدهم بازار سراسری کرمان واقع شده که شما میتوانید پس از ورود به قسمت شرقی بازار از میدان توحید کرمان به سمت چپ بپیچید و وارد آن شوید. بازار مسگری کرمان هنوز زنده و پویا بوده و در بخشهایی از آن صنعتگرانی مشغول ساختن انواع ظروف مسی و حکاکی بر روی آن هستند و شما میتوانید سر و صدای چکش و قلم آنها را بشنوید. همچنین برای مشاهده کارگاههای مسگری که کوره مسگری دارند میتوانید به اولین کوچه از سمت چپ چارسوی مسگرها بروید. شما در آن شاهد یکی از قدیمیترین کارگاههای مسگری خواهید بود که اکثر محصولات بازار در آن تهیه و تولید میشود. در این کارگاه، روند ساخت ظروف مسی و نحوه قرار گرفتن در کوره را میتوانید ببینید.
فراز و فرودهای شهر کرمان در طول تاریخ فراوان بوده و همیشه مسائلی مانند قحطی و حمله بیگانگان آرامش را از مردم این شهر میگرفت. به این دلیل، دژهای محکم و بزرگی در این شهر ساختند تا اجازه ندهند دشمنان آسیبی به مردم و اموال آنها وارد کنند. علاوه بر این، شهر کرمان در دورههای مختلف تاریخ پایتخت حکومتهای مختلفی مانند سلجوقیان و زندیه بود. در طول تاریخ با تغییر حکومتها نام این شهر هم دستخوش تغییر میشد؛ به همین خاطر، ممکن است با نامهایی مانند کریمان، کرمانیا و گواشیر هم به این شهر اشاره کنند.